Agosto (Augustus)

Het is een fabel dat alle Italianen de hele maand Augustus op vakantie gaan. Behalve 15 augustus, dan is het Ferragosto. Dan is werken ook echt verboden. Op bevel van keizer Augustus. In de wijde omgeving is er zelfs geen zagende noch maaiende boer te horen.

In de week rond 15 augustus wordt er wel hard gewerkt aan de ‘Sagra’. Een groot eetfestijn waar je met wildvreemden aan lange tafels zit. Iedereen is welkom, ook toeristen. Je sluit gewoon aan in de rij en wacht tot er een plekje vrijkomt. Het eten is Italiaans goed. In Roccaverano hadden we zelfs varken aan het spit. Met veertig man staff, van 8 tot 88 jaar, is alles tot in de puntjes georganiseerd. Moeiteloos worden er voor een paar honderd man vijf gangen (antipasto, primo, secondo, robiola, dolce) uitgeserveerd.

SagraRoccaverano2

Dat moet in Rotterdam ook kunnen, dacht Donatella! Donatella Civile geeft Italiaanse les in Rotterdam. Van Donatella krijg je zin in Italië. De organisatie van de eerste Rotterdamse Sagra* lijkt me dan ook in goede handen!

Iemand die de traditie van augustus nog altijd koestert is Angelo Betti. Ik kom al 25 jaar op dit legendarische adres aan de Schiekade. Steevast is hij de eerste twee weken van augustus gesloten. Basta Così! Dan gaat famiglia Betti naar Crasciana in de bergen van Toscane. Nog steeds kom ik er voor de pizza ‘zucchini’ (kaas, geen tomaten, courgettes, ontbijtspek). Die is nergens anders te krijgen. Zelfs in Italië niet. De Italiaanse ‘pancetta’ kan overigens niet tippen aan onze ontbijtspek.

Ga met Italianen niet in discussie over de ideale pizza. Er is er geen één die hetzelfde deeg gebruikt en ze hebben allemaal gelijk. Onze favoriet hier, is die van Frankino in Loazollo. De bodem is extreem dun en krokant. Hier zie je geen borden met opzij geschoven korsten.

Een andere fabel is dat Italianen geen degelijk bouwwerk afleveren. Het drama in Genua spreekt dit misschien tegen en wellicht hebben we geluk gehad, maar ons bouwteam onder leiding van GianMaria is een schoolvoorbeeld van ‘niet lullen maar poetsen’. Elke verbouwing wordt hier begeleid door een geometra (bouwkundig ing.) zodat je verzekerd bent van een degelijke constructie. Met 37 graden werken ze ook, zelfs op zaterdag en….. na 1 augustus werken ze gewoon door!

GianMaria

Wij hadden allang de hoop opgegeven om in 2018 een zwembad te realiseren. De hevige regenval in mei had de bouw een maand vertraagd. Pas op 25 juni arriveerde de eerste graafmachine. Ze zouden nooit meer klaar zijn voor 1 augustus. En dan wordt het eind september. En ’t is weer voorbij die mooie zomer…
Tenminste, zo dachten wij. Dus volgende week toch: La Piscina!

* De Rotterdamse Sagra op zondag 16 september, aan de Hoogstraat, 13:00 uur. Natuurlijk al uitverkocht!   www.derotterdamsesagra.nl

(foto 1 en 2 met dank aan Marielle Bleekrode)

Auteur: Anton & Agnes

Tot april 2018 runden wij in hartje Rotterdam, aan de Eendrachtsweg, één van de leukste B&B's in Rotterdam (Anno 1867). We zijn verhuisd naar Kralingen maar ook naar Ponti, Piemonte, Italia! Anton schrijft de stukjes en Agnes doet de eindredactie. Siamo contenti e felici.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: