La Palma di René (De Palmboom van René)

img_3085Vandaag kreeg ik een zelfgekweekte palmboom van René. René Gaillet is een schat van een man. Hij is een Zwitser en woont aan de overkant van het dal in zijn Casa di Palma. Hij is al 78, maar loopt nog als een gems. Hij kent alle ’Pontesi’ van het dorp. Wekelijks brengt hij ons op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Na 10 jaar is hij al behoorlijk geïntegreerd. Tijdens het laatste dorpsfeest mocht hij weer meelopen in de optocht. Weliswaar nog niet als edelman, maar wel als monnik. Hij was zo trots als een pauw. Ik noem hem altijd ‘Re-nè’, gelijk de legendarische barman van ‘Allo ‘Allo. Geen idee waarom. Net als ‘Good Moaning’ van Officer Crabtree (*). Iets dat je nooit meer kwijt raakt.

Palmbomen zijn eigenlijk niet van deze streek. Ze geven echter zo een onweerstaanbaar vakantiegevoel dat je ze tegenwoordig op de gekste plaatsen tegenkomt. Vaak leiden ze een armetierig bestaan, vooral in Rotterdam. Er is één uitzondering, het hoekpand aan de ‘s-Gravenweg dat volledig is omgeven door enorme palmbomen. De eigenaar tart hier al jaren alle weergoden. Ik gun hem dan ook van harte deze tropische zomer.

Onze gasten in Italië raden wij altijd aan om via Genua te reizen. Het is er net zo heerlijk rustig als Rotterdam Airport en als je aankomt wordt je verwelkomt door wuivende palmbomen. De opgeknapte haven van Genua – Porto Antico – voelt aan als Rotterdamse wederopbouw. Net als Turijn is het een no-nonsense werkstad. Rotterdammers voelen zich er direct thuis. Je kan natuurlijk ook (goedkoop) op Milaan vliegen, maar dat is net Schiphol.

img_3086Vanochtend bezochten we het lokale ziekenhuis in Acqui Terme. Het was niks bijzonders, alleen bloedprikken. Net als het Franciscus ligt het hospitaal naast een golfbaan. En ook bij ‘l’Ospedale’ werden wij bij de ingang verwelkomt door een palmboom. Binnen aan de bar kregen we vervolgens een heerlijke caffè. Ook al zou je ziek zijn, je krijgt in deze omgeving nauwelijks de kans je ziek te voelen.

Ik ben in mijn nopjes met mijn palmboom, mijn allereerste palmboom. Hij gaat zeker een mooi plekje bij het zwembad krijgen. Mijn palmboom heeft de goedkeuring van onze vicini Pasquale & Lidia. Eerder had ik nog het idee om Toscaanse cipressen aan te planten. Pasquale maakte me al snel duidelijk dat dit een onzalig idee was; ‘I cipressi sono alberi per un cimitero!’. Begrafenisbomen dus. Nooit bij stil gestaan.

(*) Tijdens onze laatste pub quiz in Café de Gouden Leeuw in Oud IJsselmonde kregen wij de vraag; Hoe heet de agent in ‘Allo ‘Allo die altijd binnenkomt met “Good Moaning”? Antwoord: Officer Crabtree. Altijd handig om zulke kennis paraat te hebben.

Auteur: Anton & Agnes

Tot april 2018 runden wij in hartje Rotterdam, aan de Eendrachtsweg, één van de leukste B&B's in Rotterdam (Anno 1867). We zijn verhuisd naar Kralingen maar ook naar Ponti, Piemonte, Italia! Anton schrijft de stukjes en Agnes doet de eindredactie. Siamo contenti e felici.

2 gedachten over “La Palma di René (De Palmboom van René)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: