Ponti, Ponti, Ponti!

Pon-ti, Pon-ti, Pon-ti! Elke keer als we weer een nieuw huis hadden gezien in Italië begon Agnes opnieuw; Pon-ti, Pon-ti, Pon-ti! Alle huizen die we zagen konden volgens Agnes niet tippen aan het eerste huis, het huis in Ponti.

Onze zoektocht naar een huis in Italië was door mij minutieus uitgezet. Via diverse makelaars had ik voor twee weken lang afspraken gemaakt in Piemonte en Toscane. We begonnen in het Noordwesten bij Piemonte en daalden dan af in Toscane. Centraal Toscane viel het eerst af. Toen we vooraf aan een bezichtiging daar om “due caffè” vroegen, kregen we de wedervraag “Two Americano”? We hadden gegeten en gedronken.

Noord Toscane is leuker, zeker in de buurt van Barga. Alle huizen die we daar zagen waren smaakvol verbouwd door Britten. Niks mis mee, maar ‘te af’. Het aantrekkelijke van Piemonte is dat de verkopers nog vaak Italianen zijn die daar al generaties lang hebben gewoond. De huizen leven en zijn nooit af.

Huizenjacht in Italië gaat nooit alleen met de makelaar. De eigenaar is er altijd bij. Dat was wel even wennen. En zeker als alle luiken dan dicht zijn, is het best moeilijk alles naar waarde in te schatten. Agnes had de potentie van huis nr. 1 al snel in de smiezen, maar ik was zelfs na een tweede bezichtiging (met de luiken open) nog steeds niet overtuigd.

ponti-aceto-balsamico-di-modenaTot er een paar wonderlijke ‘toevalligheden’ plaatsvonden. Op allerlei plekken liepen we de eigenaren Gigi en Luciana tegen het lijf. Het werd soms zelfs wat gênant. Toen ik Luciana weer zag in de Bennet (de lokale Albert Heijn) verstopte ik mij tussen de schappen. Ik zat met mijn neus tussen de azijnflessen en bestudeerde de etiketten. Met koeienletters stond daar ‘PONTI dal 1867’. En ineens wist ik het. Het kon niet anders zijn dat Ponti 1867 de natuurlijke opvolger werd van ‘Anno 1867’, onze B&B op de Eendrachtsweg in Rotterdam!

Op 20 december 2016 zaten we bij notaris Barassi in Milaan en werden we de trotse bezitter van een originele Pietra boerderij met zeven hectare land in de heuvels rond Ponti (*). We reden de dag daarna direct door om voor het eerst Kerst en Oudjaar in Italië te vieren. Toen we aankwamen stond de thermometer op 3 graden. We waren straal vergeten dat er helemaal geen centrale verwarming was. Met twee open haarden en straalkacheltjes piekten we 17 graden tijdens Kerstnacht. We vonden het heerlijk warm.

(*) Ponti is een dorp van 632 inwoners, ruim een uur rijden van Turijn en een klein uurtje van Genua, midden tussen de wijnheuvels van de Langhe en de Monferrato. Het gebied is sinds 2014 Unesco werelderfgoed. Sindsdien zijn er meer toeristen die het ‘geheim van Piemonte’ ontdekken. Journalist Rik Rensen schreef een boek over het Geheim van Piemonte. Zijn laatste boek “Puur Piemonte” is ook een aanrader.

Auteur: Anton & Agnes

Tot april 2018 runden wij in hartje Rotterdam, aan de Eendrachtsweg, één van de leukste B&B's in Rotterdam (Anno 1867). We zijn verhuisd naar Kralingen maar ook naar Ponti, Piemonte, Italia! Anton schrijft de stukjes en Agnes doet de eindredactie. Siamo contenti e felici.

12 gedachten over “Ponti, Ponti, Ponti!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: